Ügyfélszolgálat: +36 20 481 1386     |     Átvételi üzletünkben

Szállítás: 990 Ft | 20.000 Ft felett ingyenes!

Az IP védettség jelentése

Az IP-védettség (International Protection Marking) jelentése Nemzetközi Védettségjelölés.

Egy műszaki berendezés áramköreit védő tokozás (készülékház) környezeti behatások elleni védettségét jelzik vele. Az elektromos készülékek burkolatát felhasználási céljától, illetve a felhasználás jellegétől függően szilárdtest és víz behatolás elleni védelemmel látják el. Ezeken a készülékeken fel vannak tüntetve a különböző IP védelmi módok jelképei, illetve az IP védettség fokát jelző két szám. A különböző környezeti behatás elleni védelemre, különféle védettségi fokozatú elektromos eszközöket, készülékeket gyártanak.

A jelzőszámok növekedésével a készülék védettsége is növekszik. A villanyszerelés során mindig figyelembe kell venni az adott helyiség tulajdonságait, és ennek függvényében kell a villanyszerelőnek megválasztani a lámpatestek és szerelvények megfelelő IP védettséget.

Az IP védettség jelölése

Az IP-besorolást Magyarországon az MSZ EN 60529:2015 „Villamos gyártmányok burkolatai által nyújtott védettségi fokozatok (IP-kód) (IEC 60529:1989)” nemzetközileg az IEC 60529:1989 szabvány (és pl. 2013-as frissítése) írja le, amelyet gyakorlati tesztek alapján határoztak meg.

Az első számjegy a szilárd anyagok (pl: por), a második a vízzel szembeni védelemre, az esetleges harmadik jelszám (amennyiben van és szükséges) a szilárdságra vonatkozik. A magasabb szám minden esetben magasabb védelmi szintet jelent.

I

(Ingress)

P

(Protection)

0-tól 6-ig

Védelem szilárd test (pl. por) behatolása ellen.

0-tól 8-ig

Védelem víz behatolása és vízbe merítés ellen.

 

Például:

IP65:

A „6” mutatja, hogy az eszköz teljesen zárt és védett a szilárd anyagok és szennyeződések ellen, míg az „5” jelszám arra vonatkozik, hogy az eszköz kisnyomású vízsugár ellen védett.
Egy IP67-es minősítésű eszköz teljesen védett a szilárd anyagok és szennyeződések ellen (az első „6”-os jelszám), míg a második „6”-os jelszám arra vonatkozik, hogy az eszköz kibírja a vízbe merítést (3m mélységig, 30 perc időtartamig) is.

A védettségi érték hiányát gyakran X betűvel jelzik, vagy egyáltalán nincs megadva, amennyiben az elektromos készülék nem rendelkezik IP-védettséggel, de kiegészítő betűk is lehetségesek.

Például:

IPX8:

Csak a vízállóság jelölésére használják és a szilárd anyagokkal szembeni ellenállási képesség ilyenkor nincs megadva („X”).
A „8” a vízállósági értéket mutatja, jelen esetben azt jelenti, hogy az eszköz kibírja folyamatos víz alatti tartózkodást 1m mélységig. Ha ez az eszköz egyébként teljesen porvédett is, akkor a teljes minősítése IP68.

Az alábbi táblázat az IP számokat foglalja össze:

Első számjegy:
Szilárd tárgyak elleni mechanikai védettség
Második számjegy:
Víz elleni védettség
0 Nincs védelem 0 Nincs védelem
1 Nagyméretű szilárd tárgyak ellen védett
(>50 mm)
1 Függőlegesen cseppenő víz ellen védett
(pl. kicsapódó víz)
2 Közepes méretű szilárd tárgyak ellen védett
(>12 mm)
2 Fröccsenő víz ellen védett
(függőlegestől max. 15 fokban)
3 Kisméretű szilárd tárgyak ellen védett
(>2,5 mm)
3 Fröccsenő víz ellen védett
(függőlegestől max. 60 fokban)
4 Apró méretű szilárd tárgyak ellen védett
(>1 mm)
4 Fröccsenő víz ellen védett minden irányból
(nem károsító mértékű szivárgás megengedett)
5 Por ellen védett
(nem károsító mértékű behatolás megengedett)
5 Kisnyomású vízsugár ellen védett minden irányból
(nem károsító mértékű szivárgás megengedett)
6 Teljes mértékben védett por ellen 6 Erős vízsugár és vízbe merítés ellen védett
(rövid ideig tartó merülés, nem károsító mértékű szivárgás megengedett)
7 Vízbe merülés ellen védett korlátozott ideig
(0,15 – 1m között 30 percig)
8 Víz alatt folyamatosan használható a gyártó által megadott ideig
(1m-nél mélyebben)

 

Az IP Tanusítványok

Minden egyes modellünkhöz a csomagolásban mellékelünk egy tájékoztató dokumentumot az IP Védettségről és egy tanúsítványt, hogy az adott okosóra vagy okoskarkötő milyen IP védettségi képességgel rendelkezik. A tanúsítványon megtalálható, hogy milyen tevékenységre lehet és ajánlott használni és mire nem ajánlott. Ezeket az információkat tájékoztató jelleggel honlapunkon az egyes modelleknél is jelezzük.

Amennyiben egy okosóra vagy okoskarkötő oldalán nem található IP-védettség jelölés és a csomagban nem mellékeltünk IP tanusítványt és tájékoztató, úgy az eszközök nem rendelkezik semmilyen IP védettséggel.

Bezár

Kosár

Nincsenek termékek a kosárban.